Borsa Meclisimizin 28.02.1990 Tarih ve 27 Sayılı ile 20.03.1978 tarih ve 23 sayılı kararları ile tespit edilen maddelerin fire oranlarını gösterir liste aşağıda yer almaktadır.
NEV'İ | Tahmil, Tahliye Nakliye Firesi | Muhafaza Firesi | Süre | Hasat Mevsimi Mübaya Firesi | Selektör Firesi | Sahil Malı İlave Fire |
Buğday | %1 | %1,5-2 | 3 Ay | %0,5-1 | ||
Arpa | %1 | %1,5-2 | 3 Ay | %0,5-1 | %2 | |
Yulaf | %1 | %1,5-2 | 3 Ay | %0,5-1 | ||
Mısır | %1 | %1,5-2 | 3 Ay | %0,5-1 | %5 | |
Pirinç | %1 | %2 | 3 Ay | %0,5-1 | %2 | |
Çeltik | %1 | %2 | 3 Ay | %0,5-1 | %5 | |
Fasulye (Anadolu) | %1 | %1 | 3 Ay | % 5 Fasulye yağışlı mevsimler %5 %10-12 çürük | ||
Fasulye (Sahil) | %1,5 | %5 | 3 Ay | |||
Mercimek (Kırmızı iç) | %0,5 | %1 | 3 Ay | |||
Mercimek (Kırmızı Kabuklu) | %1 | %1,5-2 | 3 Ay | %6 | ||
Mercimek (Sarı İç) | %0,5 | %1 | 3 Ay | |||
Mercimek (Sarı Kabuklu) | %1 | %1,5-2 | 3 Ay | %6 | ||
Mercimek (Yeşil) | %1 | %2 | 3 Ay | %6 | ||
Fiğ | %1 | %1 | 3 Ay | %5 | ||
(Fiğdeki %5 selektör firenin %3’ü taş toprak ‘2’si değerlendirilir maddelerdir) | ||||||
Nohut | %1 | %1 | 3 Ay | %4 | ||
Keten Tohumu | %1 | %1 | 3 Ay | |||
Kendir Tohumu (Anadolu) | %1 | %2 | 3 Ay | %6,5 | ||
Kendir Tohumu (Sahil) | %1 | %3 | 3 Ay | %8 | ||
Ayçiçeği (Anadolu) | %1 | %2 | 3 Ay | |||
Ayçiçeği (Sahil) | %1,5 | %5 | 3 Ay | |||
Kepek (Çuvallı) | %0,3-1 | %3-4 | 2 Ay | |||
Kepek (Dökme) | %3-4 | 2 Ay | Ayrıca %0,5 paketleme firesi verilir | |||
Razmol (Çuvallı) | %0,3-1 | %3-4 | 2 Ay | |||
Razmol (Dökme) | %3-4 | 2 Ay | Ayrıca %0,5 paketleme firesi verilir | |||
Karakırma (Çuvallı) | %0,3-1 | %3-4 | 2 Ay | |||
Karakırma (Dökme) | %3-4 | 2 Ay | Ayrıca %0,5 paketleme firesi verilir | |||
Bonkalite (Çuvallı) | %0,3-1 | %2,5-3,5 | 2 Ay | |||
Bonkalite (Dökme) | %2,5-3,5 | 2 Ay | Ayrıca %0,5 paketleme firesi verilir | |||
Makarna | %1 | %1,5 | ||||
Bulgur | %0,5 | %0,5 | ||||
Fındık (İç) | %1 | %2,5 | ||||
Fındık (Kabuklu) | %1 | %2,5 | ||||
Kuru Kayısı | %1 | %1 | ||||
Kuru Erik | %1 | %1 | ||||
Kuru İncir | %3 | %5 | ||||
Kuru Üzüm | %1,5 | %3 | ||||
Likit Yağlar | %0,5 | %0,5 | ||||
Salça | %1 | %2 | ||||
Margarinler | - | - | ||||
Un | %1 | %0,5 | ||||
Pekmez | %1 | %3 | ||||
Zeytin | %6 | - | ||||
Çay | - | %0,5 |